7 ползи от приема на Витамин С

17.04.2020 14:57:32

7 ползи от приема на Витамин С

Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда.

И все пак той има много роли и е свързан с впечатляващи ползи за здравето. Той е водоразтворим и се намира в много плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, чушки, броколи, къдраво зеле и спанак. 

Макар че обикновено се препоръчва приема на витамин С от храни, много хора се обръщат към добавки, за да задоволят нуждите си.

Ето 7 научно доказани ползи от приема на добавка с витамин С.

1. Може да намали риска от хронично заболяване

Витамин С е мощен антиоксидант, който може да засили естествените защитни сили на тялото ви . Антиоксидантите са молекули, които засилват имунната система. Те правят това, като защитават клетките от вредни молекули, наречени свободни радикали. Когато свободните радикали се натрупват, те могат да насърчават състояние, известно като оксидативен стрес, който е свързан с много хронични заболявания .

Проучванията показват, че консумацията на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта с до 30%. Това помага на естествените защитни сили на организма да се борят с възпалението.

2. Може да помогне при високо кръвно налягане

Приблизително една трета от възрастните имат високо кръвно налягане . Високото кръвно налягане ви излага на риск от сърдечни заболявания, водещата причина за смъртта в световен мащаб . Проучванията показват, че витамин С може да помогне за понижаване на кръвното налягане както при тези с, така и при тези без високо кръвно налягане.

Може да купите Витамин С от тук

Проучване при животни установи, че приемът на витамин С помага за отпускане на кръвоносните съдове, които пренасят кръв от сърцето, което спомага за намаляване на нивата на кръвното налягане . Освен това, анализ на 29 проучвания при хора установява, че приемането на добавка с витамин С намалява систолното кръвно налягане (горната стойност) с 3,8 mmHg и диастолното кръвно налягане (долната стойност) с 1,5 mmHg средно при здрави възрастни.

При възрастни с високо кръвно налягане добавките с витамин С намаляват средно систолното кръвно налягане с 4.9 mmHg, а диастолното кръвно налягане - с 1.7 mmHg .

Въпреки че тези резултати са обещаващи, не е ясно дали ефектите върху кръвното налягане са дългосрочни. Освен това хората с високо кръвно налягане не трябва да разчитат само на витамин С за лечение.

3. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртта в световен мащаб. Много фактори увеличават риска от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, високи нива на триглицериди или LDL (лош) холестерол и ниски нива на HDL (добър) холестерол.

Витамин С може да помогне за намаляване на тези рискови фактори, което може да намали риска от сърдечни заболявания. Например анализ на 9 проучвания с комбинирани 293 172 участници установява, че след 10 години хората, които приемат поне 700 mg витамин С, имат 25% по-нисък риск от сърдечно заболяване от тези, които не приемат добавка с витамин С .

Интересно е, че друг анализ на 15 изследвания установи, че консумацията на витамин С от храни - а не добавки - е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Учените обаче не бяха сигурни дали хората, които консумират храни, богати на витамин С, също спазват по-здравословен начин на живот, отколкото хората, които приемат добавка. По този начин остава неясно дали разликите се дължат на витамин С или на други аспекти на диетата им .

Друг анализ на 13 проучвания разглежда ефектите от приемането на поне 500 mg витамин С дневно върху рискови фактори за сърдечни заболявания, като нива на холестерол в кръвта и триглицериди. Анализът установи, че приемането на добавка с витамин С значително намалява LDL (лошия) холестерол с приблизително 7,9 mg / dL и триглицеридите в кръвта с 20,1 mg / dL.

Накратко, изглежда, че приемането или консумирането на поне 500 mg витамин С дневно може да намали риска от сърдечни заболявания. Ако обаче вече консумирате богата на витамин С диета, тогава добавките може да не осигурят допълнителни ползи за здравето на сърцето.

 4. Може да намали нивата на пикочната киселина в кръвта и да помогне за предотвратяване на пристъпи на подагра

Подаграта е вид артрит, който засяга приблизително 4% от възрастните. Невероятно болезнено е и включва възпаление на ставите, на големите пръсти. Хората с подагра изпитват подуване и внезапни, тежки пристъпи на болка . Симптомите на подагра се появяват, когато има твърде много пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произвеждан от организма. При високи нива може да кристализира и да се отлага в ставите. Интересното е, че няколко проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на пикочната киселина в кръвта и в резултат на това предпазва от атаки на подагра.
 
Например, проучване, включващо 1387 мъже, установи, че тези, които консумират -много витамин С, имат значително по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта, отколкото тези, които консумират малко .
 
Друго проучване изледва 46 994 здрави мъже над 20 години, за да се определи дали приемът на витамин С е свързан с развитието на подагра. То установява, че хората, които приемат добавка с витамин С, имат 44% по-нисък риск от подагра . Освен това, анализ на 13 проучвания установява, че приемането на добавка с витамин С за 30 дни значително намалява пикочната пикочна киселина в сравнение с плацебо.
 
Въпреки че изглежда, че има силна връзка между приема на витамин С и нивата на пикочната киселина, са необходими още изследвания за ефектите на витамин С върху подаграта.
 

5. Помага за предотвратяване на дефицита на желязо

Желязото е важно хранително вещество, което има най-различни функции в организма. Той е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспортиране на кислород в цялото тяло. Добавките с витамин С могат да помогнат за подобряване на усвояването на желязо. Витамин С подпомага превръщането на желязо, което се абсорбира слабо, от растителни източници на желязо, във форма, която се абсорбира по-лесно.
Това е особено полезно за хора на диета без месо, тъй като месото е основен източник на желязо. Всъщност просто консумирането на 100 mg витамин С може да подобри усвояването на желязо с 67% . В резултат на това витамин С може да помогне за намаляване на риска от анемия сред хора, предразположени към недостиг на желязо.
В едно проучване 65 деца с лека анемия с дефицит на желязо са получавали добавка с витамин С. Изследователите открили, че добавката сама помогна за контролиране на анемията им .
Ако имате ниски нива на желязо, консумацията на повече богати на витамин С храни или приемането на добавка с витамин С може да помогне за подобряване на нивата на желязо в кръвта.
 

 6. Повишава имунитета

Една от основните причини хората да приемат добавки с витамин С е да повишат имунитета си. Първо, витамин С помага за насърчаване на производството на бели кръвни клетки, известни като лимфоцити и фагоцити, които помагат да се защити тялото от инфекция .

Второ, витамин С помага на тези бели кръвни клетки да функционират по-ефективно, като същевременно ги предпазва от увреждане от потенциално вредни молекули, като свободни радикали.

Трето, витамин С е съществена част от защитната система на кожата. Активно се транспортира до кожата, където може да действа като антиоксидант и да помогне за укрепване на кожните бариери .

Проучванията показват също, че приемът на витамин С може да съкрати времето за заздравяване на рани . Нещо повече, ниските нива на витамин С са свързани с лошите здравословни резултати. Например хората, които имат пневмония са склонни да имат по-ниски нива на витамин С, а добавките с витамин С са показали, че съкращават времето за възстановяване.

7. Защитава паметта и мисленето ви с възрастта

Деменцията е широко понятие, използвано за описание на симптоми на лошо мислене и памет. Той засяга над 35 милиона души по целия свят и обикновено се среща сред възрастни хора . Проучванията сочат, че оксидативният стрес и възпалението в близост до мозъка, гръбначния стълб и нервите (общо известни като централната нервна система) могат да увеличат риска от деменция .

Витамин С е силен антиоксидант. Ниските нива на този витамин са свързани с нарушена способност за мислене и запомняне . Нещо повече, няколко проучвания показват,че хората с деменция могат да имат по-ниски нива на витамин С в кръвта .

Освен това е доказано, че високият прием на витамин С от храната или добавките има защитен ефект върху мисленето и паметта с напредване на възрастта . Добавките с витамин С могат да помогнат срещу състояния като деменция, ако не приемате достатъчно витамин С от диетата си. Необходими са обаче допълнителни изследвания върху хора, за да се разбере въздействието на добавките с витамин С върху здравето на нервната система.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Здраве

Здраве

7 ползи от приема на Витамин С

7 ползи от приема на Витамин С

Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда. И все пак той има много роли и е свързан с впечатляващи ползи за здрав Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда. И все пак той има много роли и е свързан с впечатляващи ползи за здрав 2020-04-17T14:57:33+03:00 7 ползи от приема на Витамин С

<h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif;">Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда.</span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;"> И все пак той има много роли и е свързан с впечатляващи ползи за здравето. Той е водоразтворим и се намира в много плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, чушки, броколи, къдраво зеле и спанак.&nbsp;</span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Макар че обикновено се препоръчва приема на <a href="https://bronson-bg.com/product/gnc-vitamin-s-500-mg-s-shipki-100-veg-kapsuli" target="_blank" rel="noopener">витамин С</a> от храни, много хора се обръщат към добавки, за да задоволят нуждите си. </span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif;">Ето 7 научно доказани ползи от приема на добавка с витамин С.</span></h3> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif;">1. Може да намали риска от хронично заболяване</span></h3> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Витамин С е мощен антиоксидант, който може да засили естествените защитни сили на тялото ви . Антиоксидантите са молекули, които засилват имунната система. Те правят това, като защитават клетките от вредни молекули, наречени свободни радикали. Когато свободните радикали се натрупват, те могат да насърчават състояние, известно като оксидативен стрес, който е свързан с много хронични заболявания . </span></p> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Проучванията показват, че консумацията на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта с до 30%. Това помага на естествените защитни сили на организма да се борят с възпалението.</span></p> <h3><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">2. Може да помогне при високо кръвно налягане </span></h3> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Приблизително една трета от възрастните имат високо кръвно налягане . Високото кръвно налягане ви излага на риск от сърдечни заболявания, водещата причина за смъртта в световен мащаб . Проучванията показват, че витамин С може да помогне за понижаване на кръвното налягане както при тези с, така и при тези без високо кръвно налягане.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><a href="https://bronson-bg.com/product/bronson-vit-c-tb-500-mg-100-tabletki" target="_blank" rel="noopener"><strong><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif;">Може да купите Витамин С от тук</span></strong></a></span></p> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Проучване при животни установи, че приемът на витамин С помага за отпускане на кръвоносните съдове, които пренасят кръв от сърцето, което спомага за намаляване на нивата на кръвното налягане . Освен това, анализ на 29 проучвания при хора установява, че приемането на добавка с витамин С намалява систолното кръвно налягане (горната стойност) с 3,8 mmHg и диастолното кръвно налягане (долната стойност) с 1,5 mmHg средно при здрави възрастни. </span></p> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">При възрастни с високо кръвно налягане добавките с <a href="https://bronson-bg.com/product/gnc-vitamin-s-100-mg-dvchashchi-tabletki" target="_blank" rel="noopener">витамин С</a> намаляват средно систолното кръвно налягане с 4.9 mmHg, а диастолното кръвно налягане - с 1.7 mmHg . </span></p> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Въпреки че тези резултати са обещаващи, не е ясно дали ефектите върху кръвното налягане са дългосрочни. Освен това хората с високо кръвно налягане не трябва да разчитат само на витамин С за лечение.</span></p> <h3><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">3. Може да намали риска от сърдечни заболявания </span></h3> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртта в световен мащаб. Много фактори увеличават риска от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, високи нива на триглицериди или LDL (лош) холестерол и ниски нива на HDL (добър) холестерол.</span></p> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;"> Витамин С може да помогне за намаляване на тези рискови фактори, което може да намали риска от сърдечни заболявания. Например анализ на 9 проучвания с комбинирани 293 172 участници установява, че след 10 години хората, които приемат поне 700 mg витамин С, имат 25% по-нисък риск от сърдечно заболяване от тези, които не приемат добавка с витамин С . </span></p> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Интересно е, че друг анализ на 15 изследвания установи, че консумацията на <a href="https://bronson-bg.com/category/vitamin-c" target="_blank" rel="noopener">витамин С</a> от храни - а не добавки - е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Учените обаче не бяха сигурни дали хората, които консумират храни, богати на витамин С, също спазват по-здравословен начин на живот, отколкото хората, които приемат добавка. По този начин остава неясно дали разликите се дължат на витамин С или на други аспекти на диетата им . </span></p> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Друг анализ на 13 проучвания разглежда ефектите от приемането на поне 500 mg витамин С дневно върху рискови фактори за сърдечни заболявания, като нива на холестерол в кръвта и триглицериди. Анализът установи, че приемането на добавка с витамин С значително намалява LDL (лошия) холестерол с приблизително 7,9 mg / dL и триглицеридите в кръвта с 20,1 mg / dL. </span></p> <p><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Накратко, изглежда, че приемането или консумирането на поне 500 mg витамин С дневно може да намали риска от сърдечни заболявания. Ако обаче вече консумирате богата на витамин С диета, тогава добавките може да не осигурят допълнителни ползи за здравето на сърцето.</span></p> <h3 id="KnM9nf">&nbsp;<span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">4. Може да намали нивата на пикочната киселина в кръвта и да помогне за предотвратяване на пристъпи на подагра</span></h3> <div><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Подаграта е вид артрит, който засяга приблизително 4% от възрастните. Невероятно болезнено е и включва възпаление на ставите, на големите пръсти. Хората с подагра изпитват подуване и внезапни, тежки пристъпи на болка . Симптомите на подагра се появяват, когато има твърде много пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произвеждан от организма. При високи нива може да кристализира и да се отлага в ставите. Интересното е, че няколко проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на пикочната киселина в кръвта и в резултат на това предпазва от атаки на подагра.</span></div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Например, проучване, включващо 1387 мъже, установи, че тези, които консумират -много витамин С, имат значително по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта, отколкото тези, които консумират малко . </span></div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Друго проучване изледва 46 994 здрави мъже над 20 години, за да се определи дали приемът на витамин С е свързан с развитието на подагра. То установява, че хората, които приемат добавка с витамин С, имат 44% по-нисък риск от подагра . Освен това, анализ на 13 проучвания установява, че приемането на добавка с витамин С за 30 дни значително намалява пикочната пикочна киселина в сравнение с плацебо. </span></div> <div>&nbsp;</div> <div><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Въпреки че изглежда, че има силна връзка между приема на витамин С и нивата на пикочната киселина, са необходими още изследвания за ефектите на витамин С върху подаграта.</span></div> <div>&nbsp;</div> <h3><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">5. Помага за предотвратяване на дефицита на желязо </span></h3> <div><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Желязото е важно хранително вещество, което има най-различни функции в организма. Той е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспортиране на кислород в цялото тяло. Добавките с витамин С могат да помогнат за подобряване на усвояването на желязо. Витамин С подпомага превръщането на желязо, което се абсорбира слабо, от растителни източници на желязо, във форма, която се абсорбира по-лесно. </span></div> <div><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Това е особено полезно за хора на диета без месо, тъй като месото е основен източник на желязо. Всъщност просто консумирането на 100 mg витамин С може да подобри усвояването на желязо с 67% . В резултат на това витамин С може да помогне за намаляване на риска от анемия сред хора, предразположени към недостиг на желязо. </span></div> <div><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">В едно проучване 65 деца с лека анемия с дефицит на желязо са получавали добавка с <a href="https://bronson-bg.com/product/gnc-vitamin-s-500-mg-s-shipki-100-veg-kapsuli" target="_blank" rel="noopener">витамин С</a>. Изследователите открили, че добавката сама помогна за контролиране на анемията им . </span></div> <div><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Ако имате ниски нива на желязо, консумацията на повече богати на витамин С храни или приемането на добавка с витамин С може да помогне за подобряване на нивата на желязо в кръвта.</span></div> <div>&nbsp;</div> <div> <h3 id="KnM9nf">&nbsp;6. Повишава имунитета</h3> <div class="oSioSc"> <div id="tw-target"> <div id="kAz1tf" class="g9WsWb"> <div id="tw-target-text-container" class="tw-ta-container hide-focus-ring tw-nfl" tabindex="0"> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Една от основните причини хората да приемат добавки с витамин С е да повишат имунитета си. Първо, витамин С помага за насърчаване на производството на бели кръвни клетки, известни като лимфоцити и фагоцити, които помагат да се защити тялото от инфекция . </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Второ, витамин С помага на тези бели кръвни клетки да функционират по-ефективно, като същевременно ги предпазва от увреждане от потенциално вредни молекули, като свободни радикали. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Трето, витамин С е съществена част от защитната система на кожата. Активно се транспортира до кожата, където може да действа като антиоксидант и да помогне за укрепване на кожните бариери . </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Проучванията показват също, че приемът на витамин С може да съкрати времето за заздравяване на рани . Нещо повече, ниските нива на витамин С са свързани с лошите здравословни резултати. Например хората, които имат пневмония са склонни да имат по-ниски нива на витамин С, а добавките с витамин С са показали, че съкращават времето за възстановяване.</span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">7. Защитава паметта и мисленето ви с възрастта </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Деменцията е широко понятие, използвано за описание на симптоми на лошо мислене и памет. Той засяга над 35 милиона души по целия свят и обикновено се среща сред възрастни хора . Проучванията сочат, че оксидативният стрес и възпалението в близост до мозъка, гръбначния стълб и нервите (общо известни като централната нервна система) могат да увеличат риска от деменция . </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Витамин С е силен антиоксидант. Ниските нива на този витамин са свързани с нарушена способност за мислене и запомняне . Нещо повече, няколко проучвания показват,че хората с деменция могат да имат по-ниски нива на витамин С в кръвта . </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 12pt;">Освен това е доказано, че високият прием на витамин С от храната или добавките има защитен ефект върху мисленето и паметта с напредване на възрастта . Добавките с витамин С могат да помогнат срещу състояния като деменция, ако не приемате достатъчно витамин С от диетата си. Необходими са обаче допълнителни изследвания върху хора, за да се разбере въздействието на добавките с витамин С върху здравето на нервната система.</span></p> </div> </div> </div> </div> </div>

Сравнение на продукти