7 ползи за здравето от приема на селена

06.05.2020 09:57:23

7 ползи за здравето от приема на селена

Може би не сте чували за селен, но това невероятно хранително вещество е жизненоважно за вашето здраве.

Селенът е основен минерал, което означава, че той трябва да бъде получен чрез вашата диета. Той е необходим само в малки количества, но играе основна роля във важни процеси в тялото ви, включително метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Тази статия очертава 7 ползи за здравето от приема на селен, всички подкрепени от науката.

1. Действа като мощен антиоксидант

Антиоксидантите са съединения в храните, които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нормални странични продукти на процеси протичащи ежедневно в тялото ни.

Те често получават лошо отношение, но свободните радикали са от съществено значение за вашето здраве. Те изпълняват важни функции, включително защита на тялото ви от болести.

Неща като тютюнопушене, употреба на алкохол и стрес могат да причинят излишък от свободни радикали. Това води до оксидативен стрес, който уврежда здравите клетки. Оксидативният стрес е свързан с хронични състояния като сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и рак, както и преждевременното стареене и риск от инсулт.

Антиоксиданти като селен спомагат за намаляване на оксидативния стрес, като поддържат под контрол броя на свободните радикали. Те действат, като неутрализират излишните свободни радикали и предпазват клетките от увреждане, причинено от оксидативен стрес.

2. Може да намали риска от някои видове рак

В допълнение към намаляването на оксидативния стрес, селенът може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак.

Това се дължи на способността на селена да намалява увреждането на ДНК и оксидативния стрес, да засилва имунната си система и да унищожава раковите клетки. Преглед на 69 проучвания, включващи над 350 000 души, установява, че наличието на високо ниво на селен в кръвта е свързано с по-нисък риск от някои видове рак, включително рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво и простатата.

Някои изследвания обаче доказват, че добавянето на селен може да намали страничните ефекти при хора, подложени на лъчева терапия. Проучване установи, че оралните добавки със селен подобряват общото качество на живота и намаляват диарията, предизвикана от терапии с облъчване при жени с рак на шийката на матката и матката.

3. Може да предпазва от сърдечни заболявания

Диета, богата на селен, може да ви помогне да запазите сърцето си здраво, тъй като ниските нива на селен са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

При 25 проучвания, 50% увеличение на нивата на селен в кръвта се свързва с 24% намаляване на риска от сърдечни заболявания. Селенът може също да понижи маркерите на възпалението в тялото ви⁠ - един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания.

При 16 контролирани проучвания, включващи над 433 000 души със сърдечно заболяване, показа, че приемането на селенови добавки намалява нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP). Освен това, той повишава нивата на глутатион пероксидаза, който е мощен антиоксидант .

Това показва, че селенът може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес в тялото ви. Оксидативният стрес и възпалението са свързани с атеросклероза или натрупване на плака в артериите. Атеросклерозата може да доведе до опасни здравословни проблеми като инсулти, сърдечни пристъпи и сърдечни заболявания. Включването на богати на селен храни в диетата ви е чудесен начин да сведете нивата на оксидативен стрес и възпаление до минимум.

4. Помага за предотвратяване на умствената деменция

Болестта на Алцхаймер е пагубно състояние, което причинява загуба на паметта и се отразява негативно на мисленето и поведението. Това е шестата водеща причина за смърт. Броят на хората с болестта на Алцхаймер нараства. Намирането на начини за предотвратяване на това дегенеративно заболяване е наложително. Счита се, че оксидативният стрес участва както в появата, така и в прогресирането на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон, множествена склероза и болестта на Алцхаймер.

Няколко проучвания показват, че пациентите с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на селен в кръвта. Освен това, някои проучвания са установили, че антиоксидантите както в храните, така и в хранителните добавки могат да подобрят паметта при пациенти с Алцхаймер. Едно проучване установи, че допълването с един богат на селен бразилски орех на ден подобрява психичните функции при пациенти с леко когнитивно увреждане. Нещо повече, средиземноморската диета, богата на храни с високо съдържание на селен като морски дарове и ядки, е свързана с по-малък риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Продукти със селен може да разгледате тук.

5. Има значение за здравето на щитовидната жлеза

Селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната ви жлеза. Всъщност тъканта на щитовидната жлеза съдържа по-голямо количество селен в сравнение с всеки друг орган в човешкото тяло. Този мощен минерал помага за защита на щитовидната жлеза срещу оксидативно увреждане и играе съществена роля в производството на тиреоидни хормони. Здравата щитовидна жлеза е важна, тъй като тя регулира метаболизма ви и контролира растежа и развитието.

Дефицитът на селен е свързан със състояния на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото, вид хипотиреоидизъм, при който имунната система атакува щитовидната жлеза. Проучване, включващо над 6000 души, установи, че ниските серумни нива на селен са свързани с повишен риск от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм.

Освен това някои проучвания показват, че добавките на селен могат да бъдат от полза за хората с болест на Хашимото. Приемането на добавки със селен ежедневно в продължение на три месеца води до по-ниски антитела на щитовидната жлеза. Това води до подобряване на настроението и общото благополучие при хората с болест на Хашимото. Необходими са обаче още изследвания, преди да се препоръчат добавки със селен за тези с болест на Хашимото.

6. Подсилва имунната ви система

Имунната ви система поддържа здравето на тялото ви, като идентифицира и се бори с потенциалните заплахи. Те включват бактерии, вируси и паразити. Селенът играе важна роля за здравето на вашата имунна система. Този антиоксидант помага за намаляване на оксидативния стрес в тялото ви, което намалява възпалението и повишава имунитета.

Проучванията показват, че повишените нива на селен в кръвта са свързани с засилен имунен отговор. От друга страна, показано е, че дефицитът уврежда функциите на имунните клетки и може да доведе до по-бавен имунен отговор. Проучванията също така свързват дефицита с повишен риск от смърт и прогресия на заболяването при хора с ХИВ. Доказано е, че добавките водят до по-малко хоспитализации и подобряване на симптомите при тези пациенти. Освен това добавките със селен могат да помогнат за укрепване на имунната система при хора с грип, туберкулоза и хепатит С.

7. Може да помогне за намаляване на симптомите на астма

Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища. Тези дихателни пътища се възпаляват и започват да се стесняват, причинявайки симптоми като хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица. Астмата е свързана с повишени нива на оксидативен стрес и възпаление в организма. Поради способността на селена да намалява възпалението, някои изследвания предполагат, че този минерал може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с астма. Изследванията сочат, че хората, които имат астма, имат по-ниски нива на селен в кръвта.

Всъщност едно проучване показва, че астматичните пациенти с по-високи нива на селен в кръвта имат по-добра белодробна функция от тези с по-ниски нива. Добавките от селен също могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с астма. Проучване установи, че даването на хора с астма 200 mcg селен на ден намалява употребата на кортикостероидните лекарства, използвани за контрол на техните симптоми. Изследванията в тази област обаче са противоречиви и са необходими по-големи проучвания, за да се разбере напълно ролята на селена в развитието и лечението на астма.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Здраве

Здраве

7 ползи за здравето от приема на селена

7 ползи за здравето от приема на селена

Може би не сте чували за селен, но това невероятно хранително вещество е жизненоважно за вашето здраве. Селенът е основен минерал, което означава, че той Може би не сте чували за селен, но това невероятно хранително вещество е жизненоважно за вашето здраве. Селенът е основен минерал, което означава, че той 2020-05-06T18:22:44+03:00 7 ползи за здравето от приема на селена

<h2 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Може би не сте чували за селен, но това невероятно хранително вещество е жизненоважно за вашето здраве. </span></h2> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg"><a href="https://bronson-bg.com/product/gnc-selen-100-mkgr-100-tabletki" target="_blank" rel="noopener">Селенът</a> е основен минерал, което означава, че той трябва да бъде получен чрез вашата диета. Той е необходим само в малки количества, но играе основна роля във важни процеси в тялото ви, включително метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Тази статия очертава 7 ползи за здравето от приема на селен, всички подкрепени от науката.</span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">1. Действа като мощен антиоксидант </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Антиоксидантите са съединения в храните, които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нормални странични продукти на процеси протичащи ежедневно в тялото ни. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Те често получават лошо отношение, но свободните радикали са от съществено значение за вашето здраве. Те изпълняват важни функции, включително защита на тялото ви от болести. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Неща като тютюнопушене, употреба на алкохол и стрес могат да причинят излишък от свободни радикали. Това води до оксидативен стрес, който уврежда здравите клетки. Оксидативният стрес е свързан с хронични състояния като сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и рак, както и преждевременното стареене и риск от инсулт. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Антиоксиданти като селен спомагат за намаляване на оксидативния стрес, като поддържат под контрол броя на свободните радикали. Те действат, като неутрализират излишните свободни радикали и предпазват клетките от увреждане, причинено от оксидативен стрес.</span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод">2. Може да намали риска от някои видове рак</h3> <div class="oSioSc"> <div id="tw-target"> <div id="kAz1tf" class="g9WsWb"> <div id="tw-target-text-container" class="tw-ta-container hide-focus-ring tw-nfl" tabindex="0"> <p id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg"> В допълнение към намаляването на оксидативния стрес, селенът може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак.</span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Това се дължи на способността на <a href="https://bronson-bg.com/product/gnc-selen-100-mkgr-100-tabletki" target="_blank" rel="noopener">селена</a> да намалява увреждането на ДНК и оксидативния стрес, да засилва имунната си система и да унищожава раковите клетки. Преглед на 69 проучвания, включващи над 350 000 души, установява, че наличието на високо ниво на селен в кръвта е свързано с по-нисък риск от някои видове рак, включително рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво и простатата. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Някои изследвания обаче доказват, че добавянето на селен може да намали страничните ефекти при хора, подложени на лъчева терапия. Проучване установи, че оралните добавки със селен подобряват общото качество на живота и намаляват диарията, предизвикана от терапии с облъчване при жени с рак на шийката на матката и матката.</span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод">3. Може да предпазва от сърдечни заболявания</h3> <div class="oSioSc"> <div id="tw-target"> <div id="kAz1tf" class="g9WsWb"> <div id="tw-target-text-container" class="tw-ta-container hide-focus-ring tw-nfl" tabindex="0"> <p id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Диета, богата на <a href="https://bronson-bg.com/product/gnc-selen-100-mkgr-100-tabletki" target="_blank" rel="noopener">селен</a>, може да ви помогне да запазите сърцето си здраво, тъй като ниските нива на селен са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">При 25 проучвания, 50% увеличение на нивата на селен в кръвта се свързва с 24% намаляване на риска от сърдечни заболявания. Селенът може също да понижи маркерите на възпалението в тялото ви⁠ - един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">При 16 контролирани проучвания, включващи над 433 000 души със сърдечно заболяване, показа, че приемането на селенови добавки намалява нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP). Освен това, той повишава нивата на глутатион пероксидаза, който е мощен антиоксидант . </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Това показва, че селенът може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес в тялото ви. Оксидативният стрес и възпалението са свързани с атеросклероза или натрупване на плака в артериите. Атеросклерозата може да доведе до опасни здравословни проблеми като инсулти, сърдечни пристъпи и сърдечни заболявания. Включването на богати на селен храни в диетата ви е чудесен начин да сведете нивата на оксидативен стрес и възпаление до минимум.</span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод">4. Помага за предотвратяване на умствената деменция</h3> <div class="oSioSc"> <div id="tw-target"> <div id="kAz1tf" class="g9WsWb"> <div id="tw-target-text-container" class="tw-ta-container hide-focus-ring tw-nfl" tabindex="0"> <p id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Болестта на Алцхаймер е пагубно състояние, което причинява загуба на паметта и се отразява негативно на мисленето и поведението. Това е шестата водеща причина за смърт. Броят на хората с болестта на Алцхаймер нараства. Намирането на начини за предотвратяване на това дегенеративно заболяване е наложително. Счита се, че оксидативният стрес участва както в появата, така и в прогресирането на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон, множествена склероза и болестта на Алцхаймер.</span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Няколко проучвания показват, че пациентите с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на <a href="https://bronson-bg.com/product/gnc-selen-100-mkgr-100-tabletki" target="_blank" rel="noopener">селен</a> в кръвта. Освен това, някои проучвания са установили, че антиоксидантите както в храните, така и в хранителните добавки могат да подобрят паметта при пациенти с Алцхаймер. Едно проучване установи, че допълването с един богат на селен бразилски орех на ден подобрява психичните функции при пациенти с леко когнитивно увреждане. Нещо повече, средиземноморската диета, богата на храни с високо съдържание на селен като морски дарове и ядки, е свързана с по-малък риск от развитие на болестта на Алцхаймер.</span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><strong><a href="https://bronson-bg.com/product/gnc-selen-100-mkgr-100-tabletki" target="_blank" rel="noopener"><span lang="bg">Продукти със селен може да разгледате тук.</span></a></strong></h3> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод">5. Има значение за здравето на щитовидната жлеза</h3> <div class="oSioSc"> <div id="tw-target"> <div id="kAz1tf" class="g9WsWb"> <div id="tw-target-text-container" class="tw-ta-container hide-focus-ring tw-nfl" tabindex="0"> <p id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg"> Селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната ви жлеза. Всъщност тъканта на щитовидната жлеза съдържа по-голямо количество селен в сравнение с всеки друг орган в човешкото тяло. Този мощен минерал помага за защита на щитовидната жлеза срещу оксидативно увреждане и играе съществена роля в производството на тиреоидни хормони. Здравата щитовидна жлеза е важна, тъй като тя регулира метаболизма ви и контролира растежа и развитието.</span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Дефицитът на селен е свързан със състояния на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото, вид хипотиреоидизъм, при който имунната система атакува щитовидната жлеза. Проучване, включващо над 6000 души, установи, че ниските серумни нива на селен са свързани с повишен риск от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Освен това някои проучвания показват, че добавките на селен могат да бъдат от полза за хората с болест на Хашимото. Приемането на добавки със селен ежедневно в продължение на три месеца води до по-ниски антитела на щитовидната жлеза. Това води до подобряване на настроението и общото благополучие при хората с болест на Хашимото. Необходими са обаче още изследвания, преди да се препоръчат добавки със селен за тези с болест на Хашимото.</span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод">6. Подсилва имунната ви система</h3> <div class="oSioSc"> <div id="tw-target"> <div id="kAz1tf" class="g9WsWb"> <div id="tw-target-text-container" class="tw-ta-container hide-focus-ring tw-nfl" tabindex="0"> <p id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg"> Имунната ви система поддържа здравето на тялото ви, като идентифицира и се бори с потенциалните заплахи. Те включват бактерии, вируси и паразити. Селенът играе важна роля за здравето на вашата имунна система. Този антиоксидант помага за намаляване на оксидативния стрес в тялото ви, което намалява възпалението и повишава имунитета. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Проучванията показват, че повишените нива на селен в кръвта са свързани с засилен имунен отговор. От друга страна, показано е, че дефицитът уврежда функциите на имунните клетки и може да доведе до по-бавен имунен отговор. Проучванията също така свързват дефицита с повишен риск от смърт и прогресия на заболяването при хора с ХИВ. Доказано е, че добавките водят до по-малко хоспитализации и подобряване на симптомите при тези пациенти. Освен това добавките със селен могат да помогнат за укрепване на имунната система при хора с грип, туберкулоза и хепатит С.</span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод">7. Може да помогне за намаляване на симптомите на астма</h3> <div class="oSioSc"> <div id="tw-target"> <div id="kAz1tf" class="g9WsWb"> <div id="tw-target-text-container" class="tw-ta-container hide-focus-ring tw-nfl" tabindex="0"> <p id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg"> Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища. Тези дихателни пътища се възпаляват и започват да се стесняват, причинявайки симптоми като хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица. Астмата е свързана с повишени нива на оксидативен стрес и възпаление в организма. Поради способността на <a href="https://bronson-bg.com/category/selen" target="_blank" rel="noopener">селена</a> да намалява възпалението, някои изследвания предполагат, че този минерал може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с астма. Изследванията сочат, че хората, които имат астма, имат по-ниски нива на селен в кръвта. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg">Всъщност едно проучване показва, че астматичните пациенти с по-високи нива на селен в кръвта имат по-добра белодробна функция от тези с по-ниски нива. Добавките от селен също могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с астма. Проучване установи, че даването на хора с астма 200 mcg селен на ден намалява употребата на кортикостероидните лекарства, използвани за контрол на техните симптоми. Изследванията в тази област обаче са противоречиви и са необходими по-големи проучвания, за да се разбере напълно ролята на селена в развитието и лечението на астма.</span></p> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> </div>

Сравнение на продукти