Блог

Омега 3 и рибено масло-17 ползи от употребата му 26.01.2020 21:12:26

Омега 3 и рибено масло-17 ползи от употребата му

17 ползи от употребата на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини (или рибено масло както е по известно) са невероятно важни. Те имат важни ползи за здравето тялото и мозъка. Всъщност малко хранителни вещества са проучени толкова старателно, колкото омега-3 мастните киселини. Ето 17 ползи за здравето на омега-3 мастни киселини, които са научно доказани.

1. Омега-3 може да се бори с депресията и тревожността

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Тревожността, също често срещано разстройство, се характеризира с постоянно притеснение и нервност.

Проучванията показват, че хората, които консумират редовно омега-3, е по-малко вероятно да бъдат депресирани. Ако хората с депресия или тревожност започват да приемат добавки с омега-3, техните симптоми се подобряват .

2. Омега-3 могат да подобрят здравето на очите

DHA е основен структурен компонент на ретината на окото ви.

При недостиг на DHA, могат да възникнат проблеми със зрението.

Приемането на достатъчно омега-3 е свързано с намален риск от макулна дегенерация, една от водещите в света причини за трайно увреждане на очите и слепота.

3. Омега-3 могат да насърчат здравето на мозъка по време на бременност и ранен живот


Омега-3 мастни киселини са от решаващо значение за растежа и развитието на мозъка при кърмачета. DHA представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка ви и 60% в ретината на вашето око. Следователно не е изненада, че бебетата, хранени с храна богата на DHA, имат по-добро зрение от бебетата, хранени с храна бедна на DHA . Получаването на достатъчно омега-3 по време на бременност е свързано с многобройни ползи за вашето дете, включително 

 • По-голяма интелигентност
 • По-добри комуникационни и социални умения
 • По-малко проблеми в поведението
 • Намален риск от забавяне на развитието
 • Намален риск от СДВХ(ADHD), аутизъм и церебрална парализа

4. Омега-3 могат да подобрят рисковите фактори за сърдечни заболявания

Сърдечните пристъпи и инсултите са водещите причини за смърт в света. Преди десетилетия изследователите наблюдават, че хората хранещи се с риба имат много ниска честота на тези заболявания. 

 • Омега-3 могат да причинят значително намаляване на триглицеридите, обикновено в диапазона 15-30% 
 • Кръвно налягане: Омега-3 могат да намалят нивата на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане 
 • "Добър" HDL холестерол: Омега-3 могат да повишат нивата на "добрия" HDL холестерол.
 • Кръвни съсиреци: Омега-3 могат да предпазят тромбоцитите да се струпват заедно. Това помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци.
 • Плака: Като поддържа артериите си гладки и без увреждания, омега-3 помагат да се предотврати плаката, която може да втвърди артериите ви.
 • Възпаление: Омега-3 намаляват производството на някои вещества, отделяни по време на възпалителния отговор на тялото ви .
 • За някои хора омега-3 могат също да понижат „лошия“ LDL холестерол. 

5. Омега-3 може да намали симптомите на ADHD при децата

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е поведенческо разстройство, характеризиращо се с невнимание, хиперактивност и импулсивност .

Няколко проучвания отбелязват, че децата с ADHD имат по-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта от техните връстници без този симдром . Нещо повече, многобройни проучвания наблюдават, че добавките с омега-3 могат да намалят симптомите на ADHD. Омега-3 помагат за подобряване на невниманието и изпълнението на задачите. Те също така намаляват хиперактивността, импулсивността, неспокойствието и агресията. Наскоро изследователите забелязаха, че добавките с рибено масло са едно от най-обещаващите третирания срещу ADHD.

6. Омега-3 може да намали симптомите на метаболитен синдром

Метаболитен синдром е съвкупност от състояния.

Той включва затлъстяване, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, високи триглицериди и ниски нива на „добър“ HDL холестерол. Това е основен проблем за здравето, тъй като увеличава риска от много други заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет.

7. Омега-3 може да се бори с възпалението

Възпалението е естествен отговор на инфекции и увреждания в тялото ви. Следователно, той е жизненоважен за вашето здраве. Въпреки това, възпалението понякога продължава дълго време, дори без инфекция или нараняване. Това се нарича хронично - или дългосрочно - възпаление.

8. Омега-3 може да се бори с автоимунни заболявания

При автоимунни заболявания имунната ви система приема здравите клетки за чужди клетки и започва да ги атакува. Диабет тип 1 е един отличен пример, при който имунната ви система атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. Омега-3 могат да се борят с някои от тези заболявания.

Проучванията показват, че получаването на достатъчно омега-3 през първата година от живота ви е свързано с намален риск от много автоимунни заболявания, включително диабет тип 1, автоимунен диабет и множествена склероза.

Омега-3 също помагат за лечение на лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и псориазис.

9. Омега-3 може да подобри психичните разстройства

Изследванията показват ниски нива на омега-3 при хора с психиатрични разстройства. Проучванията сочат, че добавките с омега-3 могат да намалят честотата на промени в настроението и рецидиви при хора както с шизофрения, така и с биполярно разстройство.

Приема на омега-3 мастни киселини също може да намали насилственото поведение.

10. Омега-3 могат да се борят с забравянето и намаляването на дейността на мозъка, както и с болестта на Алцхаймер

Намаляването на мозъчната функция е едно от неизбежните последици от стареенето. Няколко проучвания свързват по-високия прием на омега-3 с подобрения свързани с процесите на стареене на мозъка и намаления риск от болестта на Алцхаймер.

11. Омега-3 може да помогне за предотвратяване на рак

Ракът е една от водещите причини за смърт в западния свят, а за омега-3 мастните киселини отдавна се твърди, че намаляват риска от някои видове рак. Интересното е, че проучванията показват, че хората, които приемат повече омега-3, имат до 55% по-нисък риск от рак на дебелото черво. Освен това приема на омега-3 е свързана с намален риск от рак на простатата при мъжете и рак на гърдата при жените. 

12. Омега-3 може да намали астмата при деца

Астмата е хронично белодробно заболяване със симптоми като кашлица, задух и хрипове. Тежките пристъпи на астма могат да бъдат много опасни. Те се причиняват от възпаление и подуване в дихателните пътища на белите ви дробове. Няколко проучвания свързват консумацията на омега-3 с по-нисък риск от астма при деца и младежи.

13. Омега-3 може да намали мазнините в черния ви дроб при хора страдащи от (NAFLD)

14. Омега-3 може да подобри здравето на костите и ставите

Остеопорозата и артритът са две често срещани нарушения, които засягат скелетната ви система. Проучванията показват, че омега-3 могат да подобрят здравината на костите, като увеличат количеството на калций в костите, което би трябвало да доведе до намален риск от остеопороза .

Омега-3 могат да лекуват и артрит. Пациентите, приемащи омега-3 добавки, съобщават за намалена болка в ставите.

5. Омега-3 може да облекчи менструалната болка

Менструалната болка се появява в долната част на корема и таза и често се излъчва към долната част на гърба и бедрата. Това може значително да повлияе на качеството ви на живот. Проучванията многократно доказват, че жените, които приемат омега-3, имат по-лека менструална болка.

Едно проучване дори установи, че добавката с омега-3 е по-ефективна от ибупрофен при лечение на силна болка по време на менструация

16. Омега-3 мастните киселини могат да подобрят съня

Добрият сън е една от основите на оптималното здраве. Проучванията обвързват лишаването от сън с много заболявания, включително затлъстяване, диабет и депресия. Ниските нива на омега-3 мастни киселини са свързани с проблеми със съня при деца и обструктивна сънна апнея при възрастни.

Ниските нива на DHA също са свързани с по-ниските нива на  мелатонина, който ви помага да заспите. Проучванията както при деца, така и при възрастни разкриват, че допълнителния преим на омега-3 увеличава продължителността и качеството на съня.

17. Омега-3 мазнините са полезни за кожата ви

DHA е структурен компонент на вашата кожа. Той е отговорен за здравето на клетъчните мембрани, които съставляват голяма част от кожата ви. Здравата клетъчна мембрана води до мека, влажна, еластична и без бръчки кожа.

EPA също така облагодетелства кожата ви:

 • Хидратация на кожата ви.
 • Предотвратяване на хиперкератинизация на космените фоликули, което се проявява като малките червени неравности, които се наблюдават по горната част на ръцете.
 • Намаляване на преждевременното стареене на кожата ви.
 • Намаляване на риска от акне. 

Омега-3 също могат да предпазят кожата ви от увреждане на слънцето. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Здраве

Здраве

Омега 3 и рибено масло-17 ползи от употребата му

Омега 3 и рибено масло-17 ползи от употребата му

17 ползи от употребата на омега-3 мастни киселиниОмега-3 мастните киселини (или рибено масло както е по известно) са невероятно важни. Те имат важни ползи 17 ползи от употребата на омега-3 мастни киселиниОмега-3 мастните киселини (или рибено масло както е по известно) са невероятно важни. Те имат важни ползи 2020-01-28T06:58:33+02:00 Омега 3 и рибено масло-17 ползи от употребата му

<h1 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta text-aligncenter" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000;">17 ползи от употребата на омега-3 мастни киселини</span></h1> <p id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;"><a href="https://bronson-bg.com/product/pure-nutrition-ribeno-maslo-cena-400-epa">Омега-3</a> мастните киселини (или <a href="https://bronson-bg.com/category/ribeno-maslo">рибено масло</a> както е по известно) са невероятно важни. Те имат важни ползи за здравето тялото и мозъка. Всъщност малко хранителни вещества са проучени толкова старателно, колкото омега-3 мастните киселини. Ето 17 ползи за здравето на омега-3 мастни киселини, които са научно доказани.</span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="color: #000000;">1. Омега-3 може да се бори с депресията и тревожността</span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="color: #000000; font-size: 14pt;"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif;">Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Тревожността, също често срещано разстройство, се характеризира с постоянно притеснение и нервност. </span></span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="color: #000000; font-size: 14pt;"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif;">Проучванията показват, че хората, които консумират редовно омега-3, е по-малко вероятно да бъдат депресирани. Ако хората с депресия или тревожност започват да приемат добавки с омега-3, техните симптоми се подобряват .</span></span></p> <h3><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">2. Омега-3 могат да подобрят здравето на очите</span></h3> <p><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">DHA е основен структурен компонент на ретината на окото ви.</span></p> <p><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">При недостиг на DHA, могат да възникнат проблеми със зрението.</span></p> <p><span style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">Приемането на достатъчно омега-3 е свързано с намален риск от макулна дегенерация, една от водещите в света причини за трайно увреждане на очите и слепота.</span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">3. Омега-3 могат да насърчат здравето на мозъка по време на бременност и ранен живот</span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000;"><br /> <span style="font-size: 14pt;">Омега-3 мастни киселини са от решаващо значение за растежа и развитието на мозъка при кърмачета. DHA представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка ви и 60% в ретината на вашето око. Следователно не е изненада, че бебетата, хранени с храна богата на DHA, имат по-добро зрение от бебетата, хранени с храна бедна на&nbsp;<span lang="bg">DHA</span> . Получаването на достатъчно омега-3 по време на бременност е свързано с многобройни ползи за вашето дете, включително&nbsp;</span></span></p> <ul> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000; font-size: 14pt;"> По-голяма интелигентност </span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000; font-size: 14pt;">По-добри комуникационни и социални умения </span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000; font-size: 14pt;">По-малко проблеми в поведението </span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000; font-size: 14pt;">Намален риск от забавяне на развитието </span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000; font-size: 14pt;">Намален риск от СДВХ(ADHD<em>)</em>, аутизъм и церебрална парализа</span></li> </ul> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">4. Омега-3 могат да подобрят рисковите фактори за сърдечни заболявания </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">Сърдечните пристъпи и инсултите са водещите причини за смърт в света. Преди десетилетия изследователите наблюдават, че хората хранещи се с риба имат много ниска честота на тези заболявания.&nbsp;</span></p> <ul> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;"> Омега-3 могат да причинят значително намаляване на триглицеридите, обикновено в диапазона 15-30%&nbsp;</span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;"> Кръвно налягане: Омега-3 могат да намалят нивата на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане&nbsp;</span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;"> "Добър" HDL холестерол: Омега-3 могат да повишат нивата на "добрия" HDL холестерол.</span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">Кръвни съсиреци: Омега-3 могат да предпазят тромбоцитите да се струпват заедно. Това помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци.</span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">Плака: Като поддържа артериите си гладки и без увреждания, омега-3 помагат да се предотврати плаката, която може да втвърди артериите ви. </span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">Възпаление: Омега-3 намаляват производството на някои вещества, отделяни по време на възпалителния отговор на тялото ви . </span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">За някои хора омега-3 могат също да понижат &bdquo;лошия&ldquo; LDL холестерол.&nbsp;</span></li> </ul> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">5. Омега-3 може да намали симптомите на ADHD при децата</span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;"><strong>Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е поведенческо разстройство, характеризиращо се с невнимание, хиперактивност и импулсивност</strong> .</span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">Няколко проучвания отбелязват, че децата с ADHD имат по-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта от техните връстници без този симдром . Нещо повече, многобройни проучвания наблюдават, че добавките с омега-3 могат да намалят симптомите на ADHD. Омега-3 помагат за подобряване на невниманието и изпълнението на задачите. Те също така намаляват хиперактивността, импулсивността, неспокойствието и агресията. Наскоро изследователите забелязаха, че добавките с рибено масло са едно от най-обещаващите третирания срещу ADHD.</span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000;">6. Омега-3 може да намали симптомите на метаболитен синдром </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000;">Метаболитен синдром е съвкупност от състояния. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif; color: #000000;">Той включва затлъстяване, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, високи триглицериди и ниски нива на &bdquo;добър&ldquo; HDL холестерол. Това е основен проблем за здравето, тъй като увеличава риска от много други заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет.</span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">7. Омега-3 може да се бори с възпалението </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt; color: #000000;">Възпалението е естествен отговор на инфекции и увреждания в тялото ви. Следователно, той е жизненоважен за вашето здраве. Въпреки това, възпалението понякога продължава дълго време, дори без инфекция или нараняване. Това се нарича хронично - или дългосрочно - възпаление.</span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt;">8. Омега-3 може да се бори с автоимунни заболявания </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt;">При автоимунни заболявания имунната ви система приема здравите клетки за чужди клетки и започва да ги атакува. Диабет тип 1 е един отличен пример, при който имунната ви система атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. Омега-3 могат да се борят с някои от тези заболявания.</span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif; font-size: 14pt;">Проучванията показват, че получаването на достатъчно омега-3 през първата година от живота ви е свързано с намален риск от много автоимунни заболявания, включително диабет тип 1, автоимунен диабет и множествена склероза.</span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span style="font-size: 14pt;"><strong><span lang="bg" style="font-family: 'times new roman', times, serif;">Омега-3 също помагат за лечение на лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и псориазис.</span></strong></span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt;"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif;">9. Омега-3 може да подобри психичните разстройства </span></span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt;"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif;">Изследванията показват ниски нива на омега-3 при хора с психиатрични разстройства. Проучванията сочат, че добавките с омега-3 могат да намалят честотата на промени в настроението и рецидиви при хора както с шизофрения, така и с биполярно разстройство.</span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;"><span lang="bg">Приема на&nbsp;</span><span lang="bg">омега-3 мастни киселини също може да намали насилственото поведение.</span></span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">10. Омега-3 могат да се борят с забравянето и намаляването на дейността на мозъка, както и с болестта на Алцхаймер </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Намаляването на мозъчната функция е едно от неизбежните последици от стареенето. Няколко проучвания свързват по-високия прием на омега-3 с подобрения свързани с процесите на стареене на мозъка и намаления риск от болестта на Алцхаймер.</span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">11. Омега-3 може да помогне за предотвратяване на рак </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Ракът е една от водещите причини за смърт в западния свят, а за омега-3 мастните киселини отдавна се твърди, че намаляват риска от някои видове рак. Интересното е, че проучванията показват, че хората, които приемат повече омега-3, имат до 55% по-нисък риск от рак на дебелото черво. Освен това приема на омега-3 е свързана с намален риск от рак на простатата при мъжете и рак на гърдата при жените.&nbsp;</span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">12. Омега-3 може да намали астмата при деца </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Астмата е хронично белодробно заболяване със симптоми като кашлица, задух и хрипове. Тежките пристъпи на астма могат да бъдат много опасни. Те се причиняват от възпаление и подуване в дихателните пътища на белите ви дробове. Няколко проучвания свързват консумацията на омега-3 с по-нисък риск от астма при деца и младежи.</span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg"><span style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">13. Омега-3 може да намали мазнините в черния ви дроб при хора страдащи от (NAFLD)</span><br /></span></h3> <h3><span lang="bg"><span style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">14. Омега-3 може да подобри здравето на костите и ставите </span></span></h3> <p><span lang="bg"><span style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Остеопорозата и артритът са две често срещани нарушения, които засягат скелетната ви система. Проучванията показват, че омега-3 могат да подобрят здравината на костите, като увеличат количеството на калций в костите, което би трябвало да доведе до намален риск от остеопороза . </span></span></p> <p><span lang="bg"><span style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Омега-3 могат да лекуват и артрит. Пациентите, приемащи омега-3 добавки, съобщават за намалена болка в ставите.</span></span></p> <p><span lang="bg"><span style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">5. Омега-3 може да облекчи менструалната болка </span></span></p> <p><span lang="bg"><span style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Менструалната болка се появява в долната част на корема и таза и често се излъчва към долната част на гърба и бедрата. Това може значително да повлияе на качеството ви на живот. Проучванията многократно доказват, че жените, които приемат омега-3, имат по-лека менструална болка. </span></span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong><span lang="bg"><span style="font-family: 'times new roman', times, serif;">Едно проучване дори установи, че добавката с омега-3 е по-ефективна от ибупрофен при лечение на силна болка по време на менструация</span></span></strong></span></p> <h3 id="tw-target-text" class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">16. Омега-3 мастните киселини могат да подобрят съня </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Добрият сън е една от основите на оптималното здраве. Проучванията обвързват лишаването от сън с много заболявания, включително затлъстяване, диабет и депресия. Ниските нива на омега-3 мастни киселини са свързани с проблеми със съня при деца и обструктивна сънна апнея при възрастни. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Ниските нива на DHA също са свързани с по-ниските нива на&nbsp; мелатонина, който ви помага да заспите. Проучванията както при деца, така и при възрастни разкриват, че допълнителния преим на омега-3 увеличава продължителността и качеството на съня.</span></p> <h3 class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">17. Омега-3 мазнините са полезни за кожата ви </span></h3> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">DHA е структурен компонент на вашата кожа. Той е отговорен за здравето на клетъчните мембрани, които съставляват голяма част от кожата ви. Здравата клетъчна мембрана води до мека, влажна, еластична и без бръчки кожа. </span></p> <p class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">EPA също така облагодетелства кожата ви: </span></p> <ul> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Хидратация на кожата ви. </span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Предотвратяване на хиперкератинизация на космените фоликули, което се проявява като малките червени неравности, които се наблюдават по горната част на ръцете.</span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;"> Намаляване на преждевременното стареене на кожата ви. </span></li> <li class="tw-data-text tw-text-large tw-ta" dir="ltr" data-placeholder="Превод"><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Намаляване на риска от акне.&nbsp;</span></li> </ul> <p><span lang="bg" style="font-size: 14pt; font-family: 'times new roman', times, serif;">Омега-3 също могат да предпазят кожата ви от увреждане на слънцето.&nbsp;</span></p>

, , ,
Сравнение на продукти